T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Hamsi

Malzemeler:

 

 

 

  • Pirinc(ayiklanmis) 600 g
  • Tuz
  • Margarin 250 g
  • Soğan (ince kıyılmış) 300 g
  • Toz şeker 1 çay kş
  • Kuş üzümü (ayıklanıp, yıkanmış) 150 g
  • Karabiber
  • Maydanoz (ince kıyılmış) yarım bağ
  • Mısır Unu 50gr
  • Hamsi (başları ve orta kılçıkları alınarak temizlenmiş) 1 kg

      Yapılışı:

     

    -Pirinçleri bir kaba koyup, üzerini 4–5 parmak aşacak kadar ılık tuzlu su ilave edin ve yaklaşık 30 dakika bekletin. Nişastasının artması için akan suyun altında birkaç kez yıkayın ve süzün.

    -Margarini bir tencerede eritin. Yağ kızınca Fıstıkları ilave edip, biraz sarartın. Soğanları ekleyin ve soğanlar pembeleşinceye kadar Fıstıklarla beraber kavurun. Şekeri ve kuşüzümlerini Katıp, bir taşım kaynatın. Tuzunu ve biberini ayarlayin.Pirincleri ekleyip karistirin. Tekrar bir tasim kaynatip, atesi kisin. Tencerenin kapagini sikica kapatip pilavi kısık ateste yaklasik 15 dakika pisirin.

    -Firininizi 180°C’ye getirip isitin. Pisen pilavi atesten alin.Kapagini acip, tencerenin agzina bir havlu kagit koyun vekapagi tekrar kapatin. Pilavi bu sekilde 20 dakika dinlendirip kıyılmış maydanozu ilave edin. Tahta bir spatula veya duz kevgir ile pirincleri ezmemeye özen göstererek karistirin.

    -Hamsileri birkac su yikayip süzün ve tuzlayin. Pilavi alabilecek büyüklükte bir firin kabini yaglayip misir unu ile unlayin. Kabin dibine sirtlari asagi gelecek bicimde bir sira hamsi döseyin. Kenarlarina da kuyruk kisimlari kabin disina sarkacak sekilde hamsileri yapistirin. Pilavi hamsi dösenmis kabin icine doldurup,hamsilerin disari tasan kuyruklarini pilavin uzerine dogru kapatin. Pilavin uzerini de tamamen kalan hamsilerle kaplayip, kabi sicak firina surun.

    -Pilavi yaklasik 30 dakika hamsiler iyice kizarincaya kadar pisirip,firindan alin. Bir tepsiye ters cevirip, sicak olarak servis yapin.